ഉപ്പിലിട്ട നെല്ലിക്ക/Brined Gooseberries

 8 നെല്ലിക്ക ഒരു 500g കുപ്പിയിൽ

ആവശ്യമുള്ള സാധനങ്ങള്‍:

നെല്ലിക്ക-8

പച്ച മുളക്- 2

ഉപ്പ് - ആവശ്യത്തിന് 

വെള്ളം- 1.5 കപ്പ് 


ഉണ്ടാക്കുന്ന വിധം:

1. നെല്ലിക്ക നന്നായി കഴുകി തുടക്കുക 

2. ഒരു ഫോർക്ക് വച്ച് നെല്ലിക്കയുടെ പുറമെ നന്നായി കുത്തുക .

3. നെല്ലിക്കകൾ നന്നായി ഉപ്പ് പുരട്ടി വയ്ക്കുക. 

4. വെള്ളം നന്നായി തിളപ്പിച്ച് തണുപ്പിക്കുക. 

5. നെല്ലിക്കകള്‍ കുപ്പിയിലാക്കി വയ്ക്കുക. അതിലേക്ക് നീളത്തില്‍  മുറിച്ച പച്ച മുളക് ഇടുക. പിന്നീട് അതിലേക്ക് തിളപ്പിച്ച് ആറിയ  വെള്ളം ഒഴിക്കുക. 

6. ഈ കുപ്പി രണ്ട് ദിവസം പുറത്ത്‌ വച്ചതിന് ശേഷം ഫ്രിഡ്ജ്ൽ വയ്ക്കുക. 

7. ഒരു ആഴ്ച കഴിഞ്ഞ് ഉപയോഗിക്കാം.


To make: 8 brined gooseberries inside a 500g bottle 

Things you need:

Gooseberries- 8

Green chillies - 2

Salt - as per your requirement 

Water - 1.5 cup 

Method/process:

1. Wash the gooseberries and let them dry or pat them dry with a clean towel.

2. Take a fork and pierce the outside of the gooseberries several times, all around.

3. Rub the gooseberry with salt generously. 

4. Boil some water and let it cool down until it is of room temperature. 

5. Take a glass bottle and put the gooseberries into it. Slit the green chillies and put those in too. Then, add the water into the bottle. 

6. Let the bottle rest for two days, and then you may place it in the fridge. 

7. Wait a week, and then enjoy the fruit of your labour! 


Making a bottle of this and waiting a week or two to taste it, always takes my mind off things. This is something I quite enjoy doing, and while preparing it is something simple, it still manages to teach you the value of patiently waiting for something to be entirely ready. 
I'm now thinking of this excerpt from my favourite Khaled Hosseini work, it goes like this:
“One time, when I was very little, I climbed a tree and ate these green, sour apples. My stomach swelled and became hard like a drum, it hurt a lot. Mother said that if I'd just waited for the apples to ripen, I wouldn't have become sick. So now, whenever I really want something, I try to remember what she said about the apples.” 

Enjoy your 
ഉപ്പിലിട്ട നെല്ലിക്ക!




Comments

Popular Posts